Vragen of opmerkingen? WE ARE ALL EARS | info@yellow-rebel.nl.

25 Bruiloftfotografietips voor fotografen - Yellow Rebel

25 Bruiloftfotografietips voor fotografen

Een bruiloft fotograferen blijft spannend - en zeker als je het nog nooit eerder gedaan hebt. Wil jij de verwachtingen van je klant overtreffen? Bereid je goed voor en doe alvast inspiratie op met deze 25 essentiële tips.

1. De trouwlocatie van tevoren bezoeken mag, maar hoeft niet ‘Bezoek je de trouwlocatie van tevoren?’ Een veelgestelde vraag van bruidsparen. Maar stiekem heeft dit helemaal niet zoveel zin. Je kunt de locatie wel bekijken, maar tijdens een trouwdag heb je - als het goed is - genoeg tijd om alles in je op te nemen. Zeker als je op tijd aanwezig bent. Daarnaast zal het licht op de trouwdag misschien heel anders zijn. Leg dit uit aan het bruidspaar; het zal alleen maar getuigen van het feit dat je een professional bent.

25 Bruiloftfotografietips

2. Overweeg een pre-shoot. Heb je met een bruidspaar te maken die enorm opziet tegen de bruidsreportage, overweeg dan een pre-weddingshoot. Zo wennen ze aan jou en de camera. Ze leren om te gaan met dat eerste ongemakkelijke gevoel, waardoor dat er op de dag zelf weinig last van zullen hebben. Daarnaast hebben alvast uniek materiaal hebben om te gebruiken voor de uitnodigingen!

3. Huur zelf alvast een tweede fotograaf in. Heb je het idee dat deze bruiloft heel groot gaat worden en denk je dat je het onmogelijk in je eentje aan zou kunnen? Huur dan gewoon zelf een tweede fotograaf in. Zorg er dan wel voor dat deze al ervaring heeft met trouwerijen, anders loop je elkaar alleen maar in de weg. Maak duidelijk van tevoren afspraken met de tweede fotograaf. Het is jouw opdracht, dus jij bent de eerste fotograaf. Je partner kan zich richten op de gasten en je helpen met de trouwfotoposes. En splits je op in de ochtend: de één start bij de bruid, de ander bij de bruidegom.

4. Pas je kleding aan. Misschien een beetje een open deur, maar gezien het bruidspaar en hun gasten enorm veel tijd in hun kleding hebben gestoken, toon je respect door er zelf ook netjes bij te lopen. Je hoeft niet in een driedelig pak of haute couture-jurk op de proppen te komen, maar een overhemd of nette jurk volstaat. Kies ook iets wat niet té opvallend is, zodat je wat meer in de gasten opgaat. Ga voor iets comfortabels: je staat, loopt en bukt immers de hele dag. En wellicht lig je ook nog wel eens op de grond voor dat perfecte plaatje. Kies in elk geval een outfit waarin jij je geen zorgen hoeft te maken, zodat al je focus bij de bruiloft blijft.

Fotografieposes

5. Let op je schoenen. Misschien nog wel de belangrijkste outfit-tip: let op je schoenen! Ga voor een lichte sneaker of iets met een platte zool, maar in elk geval iets zonder hak. Niets zo vervelend als dat iedereen je steeds hoort rondlopen tijdens de plechtigheid…

6. Zorg voor een tweede camera, accu én lens. Neem een back up-camera mee. Je zult echt niet de eerste zijn die zijn of haar camera laat vallen, of waar de camera er uit het niets ineens mee ophoudt. Het is de meest memorabele dag van het bruidspaar, dus je kunt het jezelf niet veroorloven het risico te lopen deze niet te kunnen vastleggen. Hetzelfde geldt voor je accu! Tot slot kun je er ook voor kiezen een extra lens mee te nemen, om zo voor lekker veel afwisseling te zorgen in de foto’s.

7. Controleer de camera-instellingen. Een hele, hele belangrijke: controleer van tevoren, maar óók tijdens de dag zelf, de instellingen van je camera. Je wisselt wellicht vaak van lichtsituatie of lens, dat je soms door de snelheid vergeet je instellingen aan te passen. Voor je het weet sta je buiten en heb je een serie aan overbelichte foto’s wanneer het bruidspaar uit het stadhuis komt lopen.

8. Neem je flitser mee. Fotograferen doe je het liefst met natuurlijk licht. Maar soms is er nou eenmaal niet voldoende licht om mee te werken en dan biedt een flitser de uitkomst. Waak er dan wel voor dat je niet de sfeer uit de foto’s haalt, door de foto plat te flitsen. Kijk eerst hoeveel je uit je camera kunt halen zonder flits, door de ISO-waarde omhoog te zetten en het diafragma naar beneden te halen. Flits alleen het licht bij wat dan nog nodig is. Dan behoud je een natuurlijke sfeer in de foto’s - en voor de gasten is een zachte flits ook wel zo fijn.

9. Ken de planning. Vraag van tevoren de planning of het draaiboek op bij de ceremoniemeester. Zo weet jij precies wanneer de belangrijke momenten zijn en wanneer je op welke plek moet zijn. Kom het liefst al wat eerder naar de plekken toe, zodat je nog wat tijd hebt om het licht te meten.

bruiloftfotografietips

10. Ken het bruidspaar. Minstens zo belangrijk als de planning: leer het bruidspaar kennen dat je gaat fotograferen! Hoe hebben ze elkaar leren kennen? Hoe lang zijn ze al samen? Door een band met ze op te bouwen zal het jou helpen fijner en relaxter samen te werken. Het zal je ook helpen in trouwfotoposes: wat past wel bij ze en wat niet? Hoe meer jij van ze weet, hoe makkelijker jij ze los krijgt tijdens De Grote Dag.

11. Ken de gasten. Vraag ook even aan de ceremoniemeester om een overzicht van de belangrijkste gasten (het liefst met foto en telefoonnummer), zodat je op de dag zelf niet continu hoeft uit te zoeken wie wie is. Niet iedere gast staat graag in the picture, maar het verlegen zusje wil je natuurlijk niet onbedoeld uit het oog verliezen.

12. Maak van de ceremoniemeester jouw bestie. Je kent nu de planning, het bruidspaar en de gasten. Maak dan meteen van de ceremoniemeester jouw best friend! Tijdens de trouwdag is hij/zij namelijk jouw rechterhand. Zorg ervoor dat je al even live kennismaakt vóór de trouwdag plaatsvindt.

13. Zoek uit wanneer the golden hour is. Afhankelijk van het seizoen waarin de bruiloft plaatsvindt, is het van belang om van tevoren uit te zoeken wanneer het gouden uurtje plaatsvindt. Vaak is dit onder het diner of juist nét terwijl het feest gaande is. Omdat dit het mooiste licht is (warm en zacht), is het echt de moeite waard om het bruidspaar even apart te nemen voor wat extra mooie shots. Doe dit niet op het moment zelf, maar kondig het even van tevoren aan.

14. Kom ruim op tijd. Hoe leuk een trouwdag ook is - er is ook tijdsdruk. En vooral de bruid is vaak enorm zenuwachtig. Zorg daarom jij ruim op tijd bent. Zo krijg zowel jij als de bruid de tijd om te wennen aan jou en je camera. Houd ook rekening met de reisafstand en eventuele file.

15. Kies twee standpunten in de kerk. Trouwt het bruidspaar in de kerk? Kies dan voor maximaal twee standpunten waar vanuit je fotografeert. Het is storend als je te veel rondloopt (ook als je géén hakken draagt). Bekijk zodra je binnenkomt meteen vanuit welke twee standpunten jij graag wilt fotograferen en probeer je daaraan te houden.

16. Laat tussendoor wat resultaten zien. Je zult merken dat gasten niet kunnen wachten om wat van je foto’s te zien. Laat daarom tussendoor wat previews zien, ook aan het bruidspaar. Stuur ook het liefst zo snel mogelijk ná de bruiloft wat previews op, want het pasgetrouwde koppel zit dan nog heerlijk in een trouwbubble.

17. Speel met de trouwfotoposes. Bruidsfotografen hebben soms de neiging om naar veel verschillende plekken te gaan tijdens een fotoreportage. Maar je kunt ook veel bereiken met een variatie aan trouwfotoposes op één locatie. Ten eerste scheelt het je veel tijd en ten tweede hoeft de bruid niet ver te lopen in haar jurk. Wissel van standpunt en loop zelf ook om het bruidspaar heen. Zo krijg je diverse foto’s!

trouwposes

18. Speel met het licht. Fotograferen is schrijven met licht. Blijft dus altijd goed kijken naar het licht. Waar komt deze vandaan? Wil je juist met het licht meefotograferen, of kies je bewust voor tegenlicht? Wanneer je met licht speelt, kun je ook veel verschillende foto’s maken van hetzelfde moment. Zo geeft een silhouet meteen een hele andere foto, dan met het licht meefotograferen.

19. Houd rekening met slecht weer. Het komt zelden voor dat het echt de hele dag met bakken uit de hemel komt vallen. Maar het is wel handig om erop voorbereid te zijn! Wellicht is de trouwlocatie al een prachtig decor voor binnenfoto’s. Mocht dat niet mogelijk zijn, dan zou je ook kunnen uitwijken naar een tuincentrum voor de bruiloftshoot. Denk hier van tevoren over na en bespreek dit met het bruidspaar. Tipje: met een paar doorschijnende paraplu’s kom je ook al een heel eind!

20. Denk aan je jezelf. Doordat je zo opgaat in het moment, kan het goed zijn dat je vergeet om te eten, te drinken of naar de wc te gaan. Plan dit uiteraard om de belangrijke momenten heen; zet desnoods een wekker op je mobiele telefoon wanneer je even pauze wilt nemen. Zorg voor een voedzaam en gezond ontbijt en neem eventueel ook wat proteïnerepen mee, zodat jij alle brandstof hebt die je nodig hebt om geconcentreerd te blijven.

21. Neem de tijd. Een bruiloft duurt lang. Om te voorkomen dat je aan het einde van de dag tienduizend foto’s hebt, is het extra belangrijk dat je goed op je timing let. Je kunt een foto maken om een foto te hebben, maar wanneer je jezelf aanleert te kijken en te wachten op het juiste moment, dan schiet je die award-winning plaatjes.

Trouwfotoposes

22. Anticipeer op emoties. Misschien wel een van de redenen waarom jij er die dag bij bent. Om de emoties van die dag vast te leggen! Luister naar de ambtenaar, de vader van de bruid tijdens de speech en pak die belangrijke momenten. Sta klaar en wacht geduldig af, klaar om dat ene perfecte plaatje te schieten. Vergeet ook vooral de gasten niet, met hun betraande gezichten. Deze momenten krijgt het bruidspaar niet meer en is zo mooi voor ze om later terug te zien!

23. Neem je visitekaartje mee. Vergeet niet je visitekaartje niet mee te nemen! Een bruiloft is namelijk hét moment om te netwerken. Als trouwfotograaf word je vaak als een van de laatste partijen geboekt. Wanneer jij dus een netwerk opbouwt tijdens een trouwerij, heb je een grote kans dat je via die weg weer aan opdrachten komt.

24. Loop een dag mee met een bruidsfotograaf. Of je nou beginnend trouwfotograaf bent of al een tijdje meeloopt: blijf jezelf ontwikkelen en uitdagen door een dag mee te lopen met een collega. Doordat je geen prestatiedruk hebt, kun je helemaal out of the box denken en nieuwe dingen uitproberen. Dit laat je groeien als fotograaf!

25. Blaas het bruidspaar omver met het eindresultaat. Wanneer jij klaar bent met je opdracht wil je natuurlijk jouw bruidspaar omver blazen met het eindresultaat. Zorg er dus voor dat je de foto’s niet alleen los op een USB aanlevert, maar zorg voor de herbeleving in een luxe album. Prachtig afgedrukt in de kleuren zoals jij ze in gedachten hebt (want hoe pijnlijk kan soms een niet gekalibreerde computer monitor zijn?). Het fotoalbum is jouw visitekaartje én handtekening (die je letterlijk op het album kan laten drukken in de vorm van jouw logo). Daarnaast kun jij als fotograaf extra verdienen aan het album, door een winstmarge op dit product te rekenen.

Luxe fotoalbums Yellow Rebel

Ontdek de kracht van luxe fotoalbums.
Je wilt natuurlijk dat jouw bruidspaar De Dag iedere keer weer opnieuw kan beleven door middel van jouw foto’s. En dat is de kracht van een luxe fotoalbum! Bij Yellow Rebel heb je een ruime keuze in prachtige albums en bewaarboxen. Het zal de kers op de taart zijn om jouw werk zo mooi af te kunnen leveren. Ben jij benieuwd naar de opties? Klik dan hier!