Vragen of opmerkingen? WE ARE ALL EARS | info@yellow-rebel.nl.

Zo verdien je een fulltime inkomen als fotograaf - Yellow Rebel

Zo verdien je een fulltime inkomen als fotograaf

Fotograaf jij nog als hobby, maar zou je dolgraag fulltime willen fotograferen? Deze 10 marketingtips voor fotografen zorgen ervoor dat de baan die je er nu nog naast hebt, straks met een gerust hart kunt opzeggen.

Marketing is dé key om jouw ideale klant te vinden - en daarmee dus genoeg inkomen te gaan genereren, zodat jij een fulltime inkomen met fotografie gaat verdienen. In het begin zal je misschien kennissen uit de omgeving als klant hebben, maar dat is niet voldoende om op langere termijn voldoende opdrachten binnen te halen. Daarom zul jij je moeten gaan onderscheiden van je concurrenten en vindbaar moeten worden. En dat kost tijd én moeite.

Daarom hebben we 10 tips verzameld waardoor jij binnen no time als fotograaf een fulltime inkomen verdient!

  1. Onderscheid jezelf van de rest

De concurrentie binnen de markt neemt blijvend toe, omdat het redelijk eenvoudig is om te starten als fotograaf. Je hebt namelijk vrij weinig nodig, behalve een camera, een computer en een passie voor het maken van foto’s. Het is daarom ontzettend belangrijk om onderscheidend te zijn en een eigen imago te creëren.

Door een eigen stijl in de manier van fotograferen te ontwikkelen en in het bewerken van je foto’s, kun jij je stempel drukken. Hoe tof zou het zijn als mensen je meteen herkennen door jouw foto’s?

Isabelle Hattink

 

  1. Zorg ervoor dat je online vindbaar bent

Google is je grootste vriend. Met maar liefst 92% marktaandeel is Google zoekmachine nummer één. Het dus ontzettend belangrijk dat jouw website goed vindbaar is op Google.

Het loont de moeite om je te verdiepen in SEO (Search Engine Optimization) en op jouw website de juiste zoekwoorden te gebruiken. Want sta jij op nummer één met een bepaald zoekwoord (wat natuurlijk relevant is voor jouw werk) dan betekent dat dat Google jou het meest waardevol acht.  Het is daarom enorm belangrijk dat je geschreven tekst gebruikt op je website en bijvoorbeeld geen templates in Canva maakt, want dit kan Google niet lezen.

  1. Zorg ervoor dat je website fijn kijkt en werkt 

Naast de SEO is het belangrijk dat je website fijn werkt en kijkt voor jouw bezoekers. Laat je website daarom regelmatig testen door vrienden en kennissen en maak ‘m continu een beetje meer gebruiksvriendelijker. You'll never get a second chance to make a great first impression!

  1. Benut je socialmediakanalen

Je imago en naamsbekendheid op social media is onmisbaar in dit digitale tijdperk. Het is dé manier om jezelf te laten zien, hoe jij te werk gaat en het resultaat te laten zien. Het praat een stuk makkelijk wanneer jouw klant al ziet waar jij momenteel mee bezig bent.

Social media maakt nieuwsgierig en zorgt dat je klanten onbewust een band met jou opbouwen, terwijl ze je nog helemaal niet kennen. Tot slot maakt het de drempel naar een opdracht een stuk kleiner en ze zullen in de toekomst ook sneller aan jou denken!


  1. Verstuur een maandelijkse nieuwsbrief of bouw een e-mailfunnel

Website en social media: check? Verzamel vervolgens e-mailadressen van vrienden, kennissen en (mogelijke) klanten in een lijst, zodat je ze maandelijks een nieuwsbrief met updates eruit kunt sturen. Op die manier houd jij contact met je bestaande klanten. Houd daarbij goed in je achterhoofd dat je niet wilt spammen; je nieuwsbrief moet wel waardevolle content bevatten.

Bied je één of meerdere producten of diensten aan als fotograaf? Dan kun je er ook voor kiezen een e-mailfunnel te bouwen, door klanten eerst iets gratis aan te bieden en er vervolgens voor te zorgen dat ze in een (automatische) stroom van e-mails terechtkomen om zo een bepaalde upsell te creëren. Een handige marketingtool hiervoor is Mailchimp.

  1. Verzamel reviews

Mond-tot-mond reclame is nog steeds de beste reclame, dus vraag je klant altijd om een review te schrijven. Dit kan op LinkedIn, of beter nog: op Google. Zorg er daarom eerst voor dat je bedrijf op Google geregistreerd staat. Een visitekaartje achterlaten is overigens ook nog steeds heel doeltreffend!

  1. Geef je klanten een fysiek product 

Een fysiek product laat jouw klant het moment steeds weer herbeleven. Wanneer jij je fotoshoots aflevert in een prachtig album, laat jij jouw klant rondlopen met jouw visitekaartje. Een mooiere manier van reclame is er niet!

Fulltime inkomen als fotograaf

 

  1. Verlaag je kosten

Natuurlijk is een hoge omzet fijn, maar het gaat er uiteindelijk om hoeveel winst je maakt. De meest eenvoudige manier om dat te doen, is door je kosten te verlagen. Je kunt al snel kosten besparen op (dure) abonnementen van Adobe of op boekhoudprogramma’s. Tip: Canva is een prachtig en gratis programma om je gehele website (of andere marketinguitingen) mee te ontwerpen!

Voor het ontwerpen van albums heb je ook software nodig een er zijn mooie alternatieven te vinden die geen maandelijkse kosten met zich mee brengen. Zo is Albumstomp daar een goed voorbeeld van. Yellow Rebel is ook te vinden in dit programma, zodat je snel en simpel een album kunt ontwerpen. 
  1. Blijf op de hoogte van trends en ontwikkelingen

Je bent nooit uitgeleerd, ook als je straks al een tijdje meeloopt als fotograaf. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te blijven van trends en ontwikkelingen in je vakgebied. Uiteraard is het belangrijk om vast te houden aan je stijl. Kijk voor jezelf in hoeverre je trends kunt toepassen in jouw werkwijze, zonder je eigen handtekening te verliezen.

Ontwikkelingen in programma’s en apparatuur kan jou ook weer helpen om je workflow te vergemakkelijken. Zo heeft Yellow Rebel een bestelhulp voor de keuze van de albums, die jij met jouw klanten kunt delen. Er is een gepersonaliseerde versie en een gratis versie beschikbaar.

  1. Verdien een passief inkomen

Je hoeft als fotograaf natuurlijk niet je gehele inkomen te verdienen met alleen maar fotograferen. Je kunt ook fotografieworkshops- of cursussen gaan geven (online of vanuit huis) als je goed bent in lesgeven of je graag je kennis wilt delen. Of misschien blink jij wel uit in bewerkingsprogramma’s, waardoor je andere fotografen kan helpen bewerken (tegen betaling).

Een andere mogelijkheid is het aanbieden van jouw foto’s op stockplatformen, zoals EyeEm, Pexels of Unsplash. De inkomsten via dit soort platforms kunnen enorm oplopen en is een mooie aanvulling op jouw inkomen.